30/10 ENCA-symposium 'Less is more... oxytocine'

Vorige week dinsdag was Ellen aanwezig op dit symposium met drie gerenommeerde spreeksters. Kerstin Uvnäs Moberg, arts en onderzoeker/wetenschapper, professor in de fysiologie en schrijfster van het boek ‘De Oxytocine Factor’ uit Zweden. Tine Greve, verloskundige en borstvoedingsconsulente, acupuncturist uit Noorwegen. En Sara Wickham (bezoek zeker haar website eens!) verloskundige en onderzoeker/wetenschapper uit het Verenigd Koninkrijk.


We waren benieuwd naar nieuwe feiten en tips om in te zetten tijdens ons eigen werk met zwangeren, maar uiteraard ook voor het nascholingsaanbod van de W.H.A. Het was een uitstekende dag. Speciaal voor de liefhebbers hierbij een korte samenvatting.

Dat oxytocine “sterk spul” is met vele positieve effecten wisten we al, maar na dit symposium werd het ons nog duidelijker hoe belangrijk het is om te allen tijde de fysiologie van een normale baring te bewaken. Alleen op die manier kan oxytocine haar sleutelrol vervullen. “Een normale bevalling is een bevalling waarbij het geboorteproces spontaan begint. De moeder baart haar baby en placenta op haar eigen moment, eigen kracht, en eigen manier. De baby wordt na de bevalling niet van haar gescheiden, anders dan om dringende medische redenen.” (ENCA, 2001) Baren gaat beste als de samenwerking tussen uterus en hersenen in een optimale balans is. De baarmoeder informeert het brein over de status en welke actie nodig is: meer of juist minder oxytocine leveren. Druk op de cervix geeft extra oxytocine, maar juist een wat "overspannen en verzuurde” uterus met verminderde doorbloeding zal het commando “rust” geven! Er werd gesproken over deze zinvolle pieken en rustfases tijdens de partus, die in de huidige bevallingscultuur onnodig angst kunnen aanjagen, met alle gevolgen van dien. Oxytocine heeft haar tijd nodig, terwijl het proces van bevallen tegenwoordig meer gericht is op de snelste weg naar het resultaat. Tempo maken, in plaats van een proces of transitie doormaken waar tijd voor nodig is.

Maar oxytocine doet nog meer:

  • Het heeft een sterk effect op emoties, zoals verlagen van angst en stress
  • Het geeft een goed gevoel en een sterke neiging tot “bonding” plus een verhoogde neiging tot verdediging als er gevaar dreigt voor de moeder of de baby.
  • Het maakt ook gevoeliger voor sensorische input en diverse variaties aan input (aanraking, geluid, etc). Dit werd met praktijkvoorbeelden uitgelegd.
  • Bij het inzetten van een intense skin-to-skin benadering direct na de bevalling, zie je positieve effecten voor moeder en baby. Denk aan temperatuurregulatie van de baby, maar ook aan stressreductie en aan een anti-inflammatoire werking bij beiden dankzij oxytocine.
  • Opmerkelijk was tenslotte nog het feit dat direct na een vaginale partus vrouwen met epiduraal geen pijn rapporteren, maar zich dat zij zich circa twee maanden later wel de baringspijn kunnen herinneren. Vrouwen zonder epiduraal rapporteren direct na de bevalling wel dat het pijnlijk was, maar kunnen zich dit juist na twee maanden niet goed meer herinneren. Ook dit is een effect van het lichaamseigen oxytocine.

Wil je meer weten over de fysiologie rond de geboorte en hoe je je kennis daaromtrent praktisch kunt inzetten? Hou ons opleidingsaanbod voor 2019 in de gaten! We zijn met fantastische nieuwe gastdocenten in gesprek...

9/9 WOMB & WOW

WOW... Best even stil waren we, toen daar op 29 augustus opeens het moment was dat ons hele cursusaanbod voor 2018 was uitverkocht. Een nog maar bescheiden aanbod natuurlijk, dat wel zo in ons eerste jaartje, maar toch! Superblij met jullie enthousiasme en vertrouwen. Dank daarvoor. Binnenkort zullen we onze plannen voor 2019 op de site zetten.

Wat we verder nog leuk vinden om te vertellen, is dat afgelopen vrijdag ons bedrijfsuitje nummer 'zoveel' naar het symposium  Vrouw, Voeding & Vruchtbaarheid  ging in Amsterdam. Een mooi initiatief van de onderzoekers binnen het WOMB project om hun eerste resultaten niet alleen te publiceren, maar ook uitgebreid te presenteren, aan de mensen die straks tenslotte met hun resultaten aan de slag moeten. Voor wie er nog niet mee bekend is: 'Het WOMB project is een groot internationaal onderzoeksproject. Het heeft als doel: onderzoeken of het verbeteren van de leefstijl van vrouwen met een kinderwens de gezondheid van henzelf en die van hun kinderen verbetert. WOMB project is bijzonder omdat het als eerste in de wereld nagaat of het verbeteren van de leefstijl van vrouwen met een kinderwens de gezondheid van twee generaties kan verbeteren.' Bezoek zeker de site eens om er meer over te lezen. Wij nemen de nieuwe kennis in elk geval vast mee 

19/8 Good things are going to happen

En dan knipper je met je ogen en zijn onze vakantie alweer voorbij. We hadden het heerlijk, maar ook heerlijk om weer vol aan de bak te gaan. Ieder apart in onze eigen 'hands on' ondernemingen in Alphen en Deventer, maar vooral ook SAMEN weer voor de W.H.A. Mooie dingen hebben we in petto, dus we bellen wat af. Een nieuwe site en nieuw curriculum voor 2019 was eigenlijk de planning, maar wat als een top-docent eerder al tijd en zin heeft? Ja natuurlijk... GAAN!

En zo kwam het dat we op zaterdagochtend 3 en 10 november toch nog iets op het programma hebben gezet in 2018. Vincent Hoogstad geeft speciaal voor ons een diepgaande cursus anatomie op de snijzaal van het Erasmus MC. Uiteraard gericht op de vrouw. Op haar bekken, buik en lage rug om precies te zijn.

Dat wij groot voorstander zijn van samenwerken en kruisbestuiven is geen geheim, dus vinden we het geweldig dat we straks met gedreven W.H. professionals met verschillende achtergronden de preparaten gaan bekijken. Zo kunnen we behalve van Vincent, ook van elkaars verhalen leren.

Binnen 3 dagen zijn de beide ochtenden al voor de helft uitverkocht. Fantastisch!
Voor de cursus Diastaseproblematiek op 6 oktober, is nog 1 plekje vrij. Wil je nog ergens aansluiten? Meld je snel aan via Opleidingsaanbod'.

Tot slot: Superleuk dat het ook steeds drukker wordt in de W.H.A. Community op Facebook. We proberen er info te delen die net even verder gaat dan op de openbare pagina. En uiteraard is er alle mogelijkheid om met collega's van binnen en buiten je eigen vakgebied in gesprek te gaan. Doe mee. Denk mee. Nodig uit.

Good things are going te happen :)

Liefs, Ellen en Miriam

12/7 Ontdek je plekje

Waar de W.H.A. voor staat is helder en iets waar we eigenlijk al jaren mee bezig zijn. Maar als piepjonge zelfstandige, onafhankelijke opleider moeten we uiteraard nog zoeken naar een plekje. Wie bedienen we van wat? Hoe blijven we inderdaad echt echt echt onafhankelijk? Hoe borgen we kwaliteit, zonder dat we slagers worden die ons eigen vlees keuren? 

Het kan allemaal dat weten we zeker, maar het kost tijd en nauwkeurigheid. Het helpt daarbij enorm om van gedachten te wisselen met andere gepassioneerde mensen en daar gunnen we onszelf de rest van 2018 dan ook nog ruim de tijd voor. 

Zo deden we vorige week in het kader van #ontdekjeplekje, een dagje Leiden om te sparren met twee bevlogen website bouwers. Door hun technische blik hielpen zij ons om nog scherper te krijgen hoe we 2019 willen starten en wat we daarvoor precies moeten inrichten.

En deze week waren we in Haarlem uitgenodigd voor een inspirerende meeting met het opleidingsteam van Mom in Balance. Het uitwisselen van ervaringen met deze inmiddels enorme club en het kijken naar waar we elkaar in de toekomst mogelijk zouden kunnen versterken om vrouwspecifieke zorg & -training in Nederland naar een nog hoger plan te krijgen, was super waardevol.

Work to do! We 'll keep you posted :)

30/6 Cursus WHA Diastaseproblematiek: diagnostiek en behandeling

Eerlijk. Enthousiast en Evidence Based. Zo willen wij onze cursisten graag opleiden.

Die eerste twee waren absoluut het punt niet voor Miriam gisteren. Maar "Evidence" is toch wel een dingetje als we het hebben over diagnostiek & behandeling bij diastaseproblematiek. Voordat iemand met een buikwandprobleem net zo goed (onderbouwd) kan revalideren als iemand met een kruisband probleem zijn we nog wel een paar jaartjes verder... 

Gelukkig is "Evidence Based Practice" het handelen naar (1) wetenschappelijk bewijs, (2) de ervaring van de behandelaar en (3) de voorkeuren van de cliënt, dus ook al is het allemaal nog niet keihard, we kunnen de cliënt die morgen voor ons staat toch echt wel een 'state of the art' EBP (behandel-/trainings-)plan aanbieden. En precies dat hebben we onze deelnemers gisteren dus aangeboden en dan is het heel erg fijn om terug te lezen dat de deelnemers daar enthousiast over zijn en inderdaad het gevoel hebben daar morgen al mee aan de slag te kunnen:

"Super leerzame dag gehad met alle cursisten. Bedankt voor de bijscholing, en alle goede zorgen. Mooie praktijk!"

"Veel nieuwe inzichten gekregen bij de cursus diastaseproblematiek. Duidelijke cursus waar je gelijk in de praktijk mee aan de slag kan gaan. Een echte aanrader deze cursus.
"

"Hele leuke en leerzame dag gehad over Diastase problematiek. Goede voorbereiding door info vooraf, fijne lokatie en fijne opzet van deze dag. Veel ruimte voor casuïstiek en eigen inbreng en fijne tools meegekregen. Zeker een aanrader voor een ieder die deze problematiek tegenkomt in de praktijk.
"

Super bedankt allemaal voor jullie komst en actieve deelname! Het is een genot om mensen voor je te hebben die niet voor de punten komt, maar voor de passie. Top.

De volgende -en voorlopig laatste- editie is op zaterdag 6 oktober. Van harte welkom!

31/5 Oh baby. Why don't you just meet me in the middle?

De peripartum periode is en blijft toch onze first love in Women's Health. 
Ons bedrijfsuitje #3 voerde dan ook wederom in die richting. We bezochten downtown Amsterdam de conferentie Expanding Normal Birth van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula's (NBvD). 

Wat precies "normal" of "physiological" is op het gebied van geboorte, daar kun je natuurlijk over discussiëren. We volgen hele scala aan bevalvisies al een hele tijd en het blijft fascinerend hoe welke manier van bevallen dan ook -van volledig 'unassisted' tot volledig gemedicaliseerd en alles daar tussenin- altijd scherpe en emotionele reacties oproept. 


Wij zelf zijn meer van het midden. The middle. Het middelpunt. Dat is de plek waar het moet gebeuren. Dat is de plek waar de moeder is -of in elk geval zou moeten zijn- en precies daar moeten professionals, moeder en baby('s) elkaar dus ontmoeten. Eigen paradigma's, blinde vlekken en oogkleppen zijn daarbij uiteraard volkomen 'normal', maar tegelijk ook onhandig. Oogkleppen af en open staan voor alles maakt je een betere professional met leuker werk, die optimaal kan bijdragen aan een positieve bevalervaring voor de vrouw.

Deze conferentie ging daar zeker over en de sprekers waren inhoudelijk ijzersterk. Dat tijdens een van de presentaties de handschoen werd toegeworpen -en onmiddellijk ook werd opgepakt- om een volgende conferentie te organiseren met NBvD, KNOV en NVOG gezamenlijk was een bijzonder moment. Fantastisch middelmatig plan! Wij zijn er bij.

29/5 W.H.A. doneert na BTW-vrijstelling door CRKBO 

Na een periode van hard en secuur werken voelden we ons in april klaar voor een audit door het Centraal Register Kort BeroepsOnderwijs (CRKBO). Onderwijsinstellingen die in dit register opgenomen zijn voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Dat is op zich al mooi uiteraard, een bewijs van goede en transparantie bedrijfsvoering, maar de BTW-vrijstelling die je daardoor mag hanteren maakte het nog meer de moeite waard om hiervoor te gaan. Op 29 mei hadden we in Amersfoort een afspraak met de auditeur, die ons met vlag en wimpel liet slagen en ons -met zijn jarenlange internationale ervaring in aansprekende bedrijven- nog van wat gratis extra advies voorzag voor de toekomst. Heel fijn.

De BTW-vrijstelling die we door de registratie vanaf nu dus mogen hanteren, zullen we uiteraard verwerken in de prijzen van nieuwe opleidingen. De prijs echter van de twee diastase workshops die al gepland staan nog voor juni en oktober dit jaar, is lastig aan te passen nog. Nu zijn we ook niet van geld in eigen zak steken, dus hebben we besloten om per deelnemer € 51,45 (21% van het cursusbedrag van € 245,00) te doneren aan twee top-collega's (Lotte Bierhuizen van MamaWise Ghana en Nelie Janssen van InsaNelie Fit in Myanmar) die in het buitenland wonen en zich daar keihard inzetten voor zaken tijdens en na de zwangerschap die voor ons hier in Nederland heel vanzelfsprekend zijn. Wij dragen hen al langer een warm hart toe en steunen in de zin van gratis kennisoverdracht, maar nu -dankzij onze cursisten, het CRKBO en de Belastingdienst- dus ook een beetje financieel. Prima oplossing zo vonden we zelf :) Jullie ook?

25/5 Privacyverklaring

Nee. Ook wij ontkwamen er niet aan... Na de nodige GVD's dus toch maar aan de AVG en vanaf vandaag tref je op belangrijke plekken in onze communicatie dan dus ook onze Privacyverklaring aan. Lees 'm en als je iets niet aan staat meld het alsjeblieft. Grote lijn: we gebruiken je persoonsgegevens alleen waarvoor we ze nodig hebben. Voor JOU.

23/5 VrouwenhartAlert 2018

Ellen woonde afgelopen woensdag namens de WHA het symposium VrouwnhartAlert bij in Soesterduinen. Belangrijk onderwerp, want zeker op hartgebied is gezondheid niet genderneutraal. We zijn weer bij en hebben mooie contacten opgedaan. Wordt zeker vervolgd...

22/4 WHA Female Fitness | OUTDOOR | Module Peripartum

Als je nog maar 2 aanmeldingen hebt kún je als opleider annuleren natuurlijk... maar je kunt óók gewoon een KEI-goeie dag hebben met KEI-leuke cursisten op een KEI-mooie locatie! Topdag. Een vervolg staat nog niet gepland, maar als je interesse hebt horen we het heel graag!

13/4 NVFB Congres

Deze vrijdag de 13e waren we aanwezig bij het NVRB Voorjaarscongres in Nieuwegein om te spreken, te leren en te ontmoeten. Mooie gevarieerde dag. Wil je weten wat er aan bod kwam? Kijk het programma terug op site van de NVFB.

4/4 Data WHA Female Fitness (peripartum) samengevoegd

We hadden twee data in optie voor de peripartum module van WHA Female Fitness, maar hebben besloten deze samen te voegen tot 1 cursus op zondag 22 april in Amersfoort. Theoriedeel in Het Lokaal en daarna lekker buiten aan de slag langs de Eem. Leuk als je erbij bent! 

Voor de module 'Midlife' (specifieke training tijdens en na de overgang) op 25 mei zijn ook nog plekken beschikbaar.

28/3 Eerste WHA bedrijfsuitje: Spinning Babies

Wij combineren graag het nuttige met het aangename en bezochten daarom vandaag samen de cursusdag 'Spinning Babies' van Jennifer Walker in Nijmegen. Een mooie dag met fijne collega's, leuke nieuwe ontmoetingen (veel verloskundigen, super om multidisciplinair te leren!) en last but not least goed eten :) Vooral dingen geleerd die we zelf kunnen inzetten voor onze eigen cliënten in Hazerswoude/Leiden en Deventer, maar aangezien we maar één "zelf" hebben komt deze kennis vroeg of laat vast ook weer ergens ten goede aan de Women's Health Academy!

23/3 Stevig fun-dament

Onwijs leuke en zinvolle dag gehad vandaag in Alphen aan den Rijn, waarop we eindelijk even de tijd en de rust namen om samen alle dingen die al langer in ons hoofd zaten te ordenen en goed op papier te zetten. De start van de WHA was namelijk zo voortvarend dat je haast zou vergeten hoe belangrijk en leuk het is ook om een goed fundament beschreven te hebben. Achter de schermen starten we nu met bouwen, zodat we volgend jaar een mooie duurzame academie kunnen onthullen. En ondertussen gaan we voor de schermen uiteraard lekker verder met de lessen in ons "nood-LOKAAL", zodat we vast leuke dingen met jullie kunnen delen... en ook ons bouwdepot een beetje kunnen vullen natuurlijk ;)

Tipje van de sluier: lees eens over Positieve Gezondheid, een mooie brede visie op gezondheid waar we al langer meer mee wilden doen en daar hebben we nu een prachtige kans voor!

Bron afbeelding: https://iph.nl/positieve-gezondheid/wat-is-het/

16/3 Bijpraten met Lotte Bierhuizen van MamaWise Ghana

Vandaag had Ellen weer een waardevolle meeting met Lotte Bierhuizen van MamaWise Ghana. Lotte woont in Ghana en was even in Nederland. Mooi moment om haar dagen hier ook te vullen met het oppikken van kennis rondom zwangerschaps- en geboortezorg, die ze kan gebruiken voor haar missie om Ghanese zwangeren "wijsheid" m.b.t. zwangerschap, bevalling en ouderschap aan te bieden. 

En dat is niet makkelijk! Cultuurverschillen, armoede, laag geletterdheid, positie van de vrouw, slechte medische voorzieningen en een beste taalbarrière. De omstandigheden waar en hoe vrouwen in Ghana moeten bevallen zijn voor ons niet te bevatten. Heb je de "mazzel" dat je gaat bevallen in een kliniek, dan is dat met zes vrouwen tegelijk op een zaaltje. Geen familie/partner aanwezig. Ruwe behandelmethoden. En de aanstaande moeders hebben géén idee wat ze te wachten staat tijdens een bevalling.

Maar Lotte regelt het! Met behulp van haar gevoel voor rechtvaardigheid, haar doorzettingsvermogen, power en allerlei soorten van support. Daardoor heeft ze het nu, na jaren van doorzetten, wél voor elkaar dat de eerste groepen zwangeren een cursus kunnen volgen waarin ze, laagdrempelig en respectvol oa voorlichting krijgen over ouderschap en voeding tijdens de zwangerschap. Bevallingsvoorlichting, basic en toepasbaar in de dagelijkse Ghanese praktijk is een ander belangrijk punt van aandacht. En dáár kun je Ellen voor wakker maken. Dus werd het uren sparren met fijne cappuccino's en muntthee, resulterend in een donatie van lesmateriaal waar Lotte hopelijk mee uit de voeten kan. Lotte blij, de WHA blij en het állerbelangrijkst; hopen dat we samen veel Ghanese mama's en baby's wat blijer kunnen maken. 

Ben jij ook van mening dat álle vrouwen op de hele wereld recht hebben op eerlijke voorbereiding op de bevalling? En wil je net als wij wat meer doen dan alleen hier in Nederland je steentje bijdragen? Kijk dan eens op: http://www.mamawise.care

14/3 Eerste bijeenkomst over kwaliteitsborging zwangerschapscursussen

Dat er zoveel meer mogelijk is en meer te kiezen valt tegenwoordig rond de geboorte, maakt eerlijke voorbereiding belangrijker dan ooit en verloskundigen -maar ook de overheid- vinden het belangrijk dat de kwaliteit van de aanbieders hiervan transparanter wordt. Verloskundige Rosanne van der Sterre-Poolen organiseerde daarom vanavond in Apeldoorn een eerste kerngroep bijeenkomst met de meest uiteenlopende disciplines (dietist, haptotherapeut, hypnobirthing docent, mindfulnesstrainer, doula, yoga-docent, etc.) en wij waren erbij gevraagd om vanuit onze achtergrond mee te denken. Het was een interessante avond en Rosanne gaat met alle input aan de slag nu. Wordt zeker vervolgd...

3/3 Cursusdag Diastaseproblematiek heel goed ontvangen

Op zaterdag 3 maart verzorgde Miriam onze tweede W.H.A. activiteit: "Diastaseproblematiek: Diagnostiek en Behandeling". We kijken terug op een meer dan geslaagde middag/avond weer met superfijn en gevarieerd publiek.

Waar vind je het dat MOM IN BALANCE-, YVLO ZwangerFit-, AALO Zwanger Fit-, CrossFit- en Pilates-trainers, eerste- én tweedelijns (bekken)fysio- en oefentherapeuten uit Nederland én België met & van elkaar leren? Diastasis bridges the gaps!

Miriams "Trutten is het nieuwe hard gaan" bleek een eyeopener voor de trainers. En voor de behandelaars gold ie veelal andersom, want 'trainen' is veel meer dan 'oefenen'. In juni en oktober wordt deze cursus herhaald. Kijk hier even of er nog plek is als je wilt.

Tot slot nog onze speciale dank aan de collega's van Sport2Bfit/FysioKlein voor de support en gastvrijheid. Aan Klein specialist in massage voor het lenen van de behandeltafel. En last but not least aan PippinFoods voor de heerlijke gezonde avondmaaltijd. Super gedaan 

18/2 We zijn begonnen!

Op zondag 18 februari verzorgde Ellen de eerste WHA-cursus. Een kleine groep gedreven professionals kwam bij elkaar in Amersfoort en is -na een leuke ontspannen dag- weer helemaal op de hoogte van de state of the art m.b.t. baringspijn, het voorbereiden daarop en het omgaan daarmee. Op 16 maart staat de cursus opnieuw gepland. Meer info vind je hier.

3/2 Werken in Deventer afl. 1

Kijkje achter de schermen van een heerlijke, productieve werkdag! Getting things done √

31/1 Update opleidingsaanbod

NIEUW in ons opleidingsaanbod: FEMALE FITNESS OUTDOOR. Voor ervaren trainers die het allerbeste uit zichzelf en hun klanten willen halen en voor wie 'goed' niet 'goed genoeg' is. Twee modules: PERIPARTUM en MIDLIFE. Met in beide 100% aandacht voor de specifieke fysieke en mentale aspecten van vrouwen in die leeftijdscategorieën/ levensfases.

Verder op veler verzoek ook extra data voor de opleiding DIASTASEPROBLEMATIEK: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING. Behalve in maart, nu ook in juni en in oktober nog een mogelijkheid. We hopen jullie snel te zien!

Achter de schermen werken we hard aan nieuw aanbod, ook voor andere disciplines dan trainers en fysiotherapeuten. Ontzettend leuke gesprekken met geweldige gastdocenten... Wordt snel vervolgd!

 

13/1 Geslaagde KICK-OFF BORREL | 12 januari 2018 | Het Lokaal, Amersfoort

Wauw. We zijn nog steeds een beetje stil van alle warmte en gezelligheid gisteren tijdens onze kick-off borrel in Amersfoort. Hartelijk dank aan iedereen die dit feestje mogelijk maakte. Ook alle mensen die ons een berichtje stuurden, belden, bloemen lieten bezorgen of er op wat voor manier dan ook in gedachte bij waren: DANK! Bekijk hier het fotoalbum op onze Facebook-pagina!

 

1/1 HAPPY NEW ACADEMY!

Dank aan iedereen die zijn/haar steentje bijgedragen heeft om de Women's Health Academy zo snel op poten te krijgen. Fantastisch! De eerste activiteiten voor deze winter staan en de eerste aanmeldingen komen binnen. Wij bouwen rustig door en komen in het voorjaar met nieuw aanbod!